Meteostanice nebo senzor na sčítání aut?

Téměř každý má doma meteorologickou stanici za oknem, kde sleduje, jaké je počasí, ale kolik z nás má doma senzor, který by sledoval dopravu? Troufnu si říct, že téměř nikdo, a přesto existuje poměrně jednoduché a snadné řešení pro všechny technologické nadšence – senzory od společnosti Telraam.

Jak a za kolik?

Pokud jste stejně jako já technický nadšenec a už vám na okně vedle kytiček přibyl teploměr, vlhkoměr, anemometr a možná i barometr, možná přemýšlíte, co dalšího byste mohli do své sbírky přidat. Telraam nabízí skvělý způsob, jak sledovat dopravu přímo z pohodlí vašeho domova. Místo abyste odhadovali, kolik aut projede vaší ulicí během večeře, můžete mít přesné údaje díky senzoru Telraam 1. generace. V současné době se základní verze senzoru 2. generace pohybuje okolo 150 euro.

Instalace: To zvládne i moje babička!

Jedna z nejlepších věcí na senzoru Telraam je jeho jednoduchá instalace. Není třeba být raketový vědec. Stačí vám počítač nebo mobil a přístup k internetu. Senzor připevníte k oknu s výhledem na silnici a připojíte k počítači. Díky podrobným návodům a přátelskému uživatelskému rozhraní je nastavení hračkou – skoro bych řekl, že to zvládne i moje babička. Důležité je mít přímý výhled na silnici a nebýt dále než 15 metrů, aby mohla kamera správně detekovat pohyby vozidel.

Senzor Telraam 1. generace

Technické detaily senzoru Telraam 1. generace

Senzor Telraam 1. generace je postaven na platformě Raspberry Pi, což je malý a cenově dostupný počítač. K němu je připojena kamera, která snímá dopravní situaci před vaším oknem. Raspberry Pi zpracovává obrazová data pomocí speciálního softwaru, který detekuje a sčítá vozidla, cyklisty a chodce. Data se následně přenášejí do online platformy Telraam, kde je můžete analyzovat a sledovat v reálném čase. Tato kombinace hardware a software umožňuje jednoduchou a efektivní instalaci i provoz.

  • Řídící jednotky Raspberry Pi 3A+
  • Kamery: Raspberry Pi Camera Module 2
  • Držák kamery
  • SD karta s nahraným sw
  • Síťový adaptér

Co všechno zjistíte?

A teď k tomu nejdůležitějšímu – co všechno můžete díky Telraam zjistit? Senzor sčítá všechna vozidla, cyklisty, motorkáře a chodce, kteří projdou vaším zorným polem. Data se pak automaticky přenášejí do online platformy, kde je můžete analyzovat a sledovat v reálném čase. Můžete zjistit, kolik aut projede vaší ulicí během různých částí dne, kdy je největší provoz, nebo jak se doprava mění během týdne či roku. Samozřejmě se jedná o senzor a jeho možnosti jsou omezené. Avšak při kontrolních sčítáních se potvrdilo, že auta dokáže sčítat poměrně přesně, a to až s 90% úspěšností. U chodců výsledky byly velmi špatné a téměř žádné chodce nedetekoval. Asi špatný model, který klasifikuje pohybující se objekty. Cyklisty a motorkáře senzor klasifikuje jako jeden druh vozidel. Zde byly zjištěny spíše menší počty oproti kontrolnímu sčítání přibližně kolem 60-70 % skutečného stavu.

Proč byste měli chtít sčítat auta?

Možná si říkáte: „Proč bych měl chtít sčítat auta?“ No, důvodů je spousta. Můžete pomoci svému okolí tím, že poskytnete důležité informace pro město. Data mohou být užitečná pro rozhodování o bezpečnostních opatřeních, jako jsou přechody pro chodce nebo semafory. A přiznejme si to, je to prostě cool mít přehled o tom, co se děje ve vaší ulici. Navíc, až přijde čas na rodinné setkání a bude potřeba najít nějaké téma k rozhovoru, můžete vždycky začít tím, jak jste minulý týden napočítali 132 aut a 27 cyklistů.

Pro zájemce z Brna

Když jsme před dvěma roky obdrželi senzory Telraam, marně jsme hledali vhodnou lokalitu. Bylo to těžké, ale teď se jedna našla. Nyní můžeme monitorovat průjezd vozidel lokalitou, kde probíhá objízdná trasa při zavřené ulici Karlova a také zavřeném Husovickém tunelu. Pokud vás zajímají konkrétní data z Brna, můžete se na ně podívat zde. Senzor Telraam má také své API, takže data lze dále využívat a napojit do svých mapových aplikací, například postavených na knihovně Leaflet.

výsledky sčítání senzoru

Více o senzorech Telraam se dočtete na jejich webu.

Závěrem

Závěrem, senzor Telraam 1. generace je skvělým nástrojem pro každého, kdo se zajímá o dopravu a chce se aktivně podílet na jejím sledování a analýze. Ať už jste technický nadšenec, občanský aktivista nebo jen někdo, kdo chce vědět, co se děje před jeho oknem, Telraam je tu pro vás.

Takže ať už hledáte nový koníček, chcete se zapojit do komunity nebo jen potřebujete další téma k diskusi s přáteli, s Telraamem se nikdy neztratíte (minimálně budete vědět kolik aut vám projede před domem). 🙂

10 komentářů

  1. You can certainly see your skills within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart. „We may pass violets looking for roses. We may pass contentment looking for victory.“ by Bern Williams.

  2. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find somebody with some original ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is something that’s wanted on the web, somebody with slightly originality. useful job for bringing something new to the web!

  3. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is actually a tremendous website.

  4. Создание и продвижение сайта https://seosearchmsk.ru в ТОП Яндекса в Москве. Цены гибкое, высокое качество раскрутки и продвижения сайтов. Эксклюзивный дизайн и уникальное торговое предложение.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*