Geoinformace ve veřejné správě 2024

S příchodem prvních jarních dní opět přišla má oblíbená konference GIVS 2024 a letos již moje 3. účast. Osobně považuji tuto akci za druhou nejvýznamnější po podzimním Arcdata Esri eventu ale co se týče atmosféry, místa a celkové organizace je to za mě jednička. Ne že by tu byl nejlepší raut, nejmodernější prostory ale celkově to do sebe tak nějak zapadá a člověk se tam cítí jako doma.

Den 1.

Příjezd

Jelikož má konference příjemný začátek až kolem 10 hodiny, tak i my „zahraniční hosté“ můžeme vyrazit v normální čas a to v 7:15 z Brna. Obvykle volím žluté vlaky RJ a ani teď tomu nebylo jinak. Tradičně si k tomu objednám i dortík a mátový čaj. Naštěstí cesta byla bez problému a do Prahy dorážíme na čas.

Po příjezdu mě přivítají obyvatelé parku před hlavním nádražím, kterým nejspíše nesedla snídaně a snaží se ji rychle zbavit…Proplétám se úzkými uličkami centra Prahy a podle zatažené oblohy, sluneční brýle nejspíše nebudou potřeba.

Konference

Samotná konference probíhá u paty Karlova mostu na Novotného lávce. Prostory sice nepatří k nejnovějším, ale jsou celkem hezky zrekonstruované a nabízí fantastickou atmosféru u Vltavy. Dopolední blok patřil obecným tématům jako je Geoinfostrategie, AI, digitální dvojčata nebo byla možnost dozvědět se něco o historii a fungování CAGI.

Výhled během konference

v 13 hodin se odehrál přesun všech účastníků do sousední restaurace Clubu lávka kde byl připraven oběd v podobě kuřecího řízku a polévky (+ 1 nápoj). Volím Sprite → dostávám 7up :-).

Odpolední část nabízela další dva bloky DMVS, DTM krajů a také DTM železnice, využití GIT v dopravě, ve kterém zazněl i můj příspěvek na téma využití dat Bikesharingu v Brně. Osobně musím říci, že odpolední část byla poměrně náročná a střídaly se příspěvky na téma DTM a také byl sled 4 prezentací, od firem CEDA, GEPRO, ARCDATA, ARKANCE které nabízely svá řešení. Chvílemi to vypadalo jako prezentace Horsta Fuchse.

V bloku, kde zazněly 3 příspěvky na téma železnice, mě zaujala prezentace Markety Papakové ze SŽ (byl jsem u ní na bc. praxi), která se věnovala Digitální technické mapě železnice. Následně jsem byl konečně na řadě. Myslím si, že to bylo příjemné osvěžení, protože prezentace na téma železniční technické mapy byly sice zajímavé, nicméně ta cílová skupina posluchačů je poměrně malá. Podle reakcí účastníků byla prezentace zajímavá a nasvědčovala tomu i míra dotazů a následných diskusí po skončení prezentace. Možná dobrá volba tématu, které je všem alespoň trochu blízké anebo to bylo díky skvělému řečníku.

moje prezentace

Společenský večer

Po skončení bloku se velká část účastníků přesunula do klubu Lávka, kde byl nachystán raut a příležitost k networkingu. S několika účastníky jsem navázal na svoji přednášku ale také obecně na témata GIS jinde v ČR. Opět skvělá atmosféra v ruku v ruce s bohatým rautem dodala skvělou tečku za vydařeným prvním dnem konference.

Jelikož jsem měl nedaleko objednán hotel, těsně před 22 hodinou jsem vyrazil tímto směrem. Jednalo se o *** hotel Willliam s trochu kýčovitým designem a netradičním rozvržením pokoje. Avšak musím říci že za tu cenu a polohu a skvělou snídani nemohu udělit méně než 4,5/5!.

Den 2

Druhý den nebyl zrovna přívětivý. Celou noc vytrvale pršelo a stejně tak ráno. Alespoň byl Karlův most liduprázdný a kdyby nepršelo nebo bych měl s sebou deštník, mohl jsem si procházku více vychutnat. Samotný program konference byl již kratší a končil zhruba ve 12:30. Blok Významné projekty veřejné správy; otevřená (geo)data přinesl celou řadu skvělých přednášek mimo jiné i skvělou prezentaci Open source nástroje pro práci s daty katastru nemovitostí a RÚIAN Martina Landy z ČVUT.

Závěrem, co říci, po celou dobu přísun drobného občerstvení ve formě koláčků či chlebíčků, dostatek vody a skvělé místo s atraktivními přednáškami a pestrou směsicí účastníků dohromady tvoří ideální konferenci. GIVS 24 hodnotím 9/10, snad jen kdyby ten poplatek byl trochu nižší 😉

15 komentářů

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*