Google Earth studio a jeho možnosti

V tomto přípsěvku bych se chtěl v krátkosti věnovat možnostem Google Earth studia (GEs) a jeho přínosů pro práci „gisáka“. GEs je nástro pro vizualizaci země včetně modelů budov (ve větších městech). Pro ty kdo neznají článek Jakuba Čížka na Živě.cz

Od doby co co se věnuji řemeslu, mě vždy zajímala grafika, 3D zobrazení a možností jejich vizualizace. Pamětníci si jistě vzpomenou na nástroj ArcScene, který umožňoval nějaké základní 3D zobrazení dat přímo v GIS. Stačil k tomu jednoduchý terenní model, ten převýšit a nakonec to obarvit ortofotem a terén byl na světě.

Otázkou však bylo, jak z toho dostat nějaký použitelnbý výstup. ArcScene uměla vytvářet i základní animace, takže nebyl problém naanimovat si scénu a v nízkém rozlišení ji vyexportovat. Pro ukázku přikládám jednu ze svých studentských prací z roku 2016.

Problém byl, že takto vytvořený trerén byl plochý a výsledné budovy do něj bylo nutno importovat např. jako modely vytvořené ve SketchUpu.

Stím jak se vyvýjejí technologie dostáváme stále více možností jak různé vizualiazce dělat efektivněji a hezčí. Jednou z nich je nástroj Google Earth studio (GEs). Zde je k dispozici poměrně detailní terenní model včetně vytvořených a otexturovaných modelů budov. Co je důležité, tak je zde možnost nahrání trasy např. ve formátu KML.

Ne nadarmo se říká že jednou video je za tisíc obrázků a obrázek za tisíc slov. Při své práci na MMB je občas potřeba vytvořit nějakou jednoduchou vizualizaci, např. kudy vede trasa cyklistického podjezdu a k tomu se tento nástroj skvěle hodí. Je zde možné vyeexportovat celou scénu jako sekvenci obrázků a následně pro další úpravy nahrát do sw jako je Blender nebo AfterEffects.

3 komentáře

  1. blacksprut2site.xyz
    BlackSprut – это будущее! Используй Блэкспрут для быстрой покупки/продажи различных товаров. Быстрый и безопасный доступ к Блекспрут через TOR зеркало.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*