iccgis2020 #den 2

konferenční hala

Druhý den mojí výpravy již začala samotná konference. Naštěstí bydlím asi 300 m od místa konání, takže jsem nemusel dělat příliš kroků navíc. Za první den jsem měl 25 000, to by bylo bodů … Plánovaný začátek byl na 9:30 a skutečně tomu tak bylo, ačkoliv v průběhu první hodiny přicházeli další účastníci.

Ačkoliv Bulharsko nepatří bezi vyspělé západní země a chudoba je tu vidět na každém rohu, konferenční prostory jsou hezké a v ničem si nezadají ani s našimi halami :-).

Celá moderní budova, je vlastně knihovna a informační a kulturní centrum v jednom.

Program

Program byl rozdělen na dopolední a odpolední část. Dopolední se věnovala kartografické vizualizaci a odpolední byla zaměřena na GIS a vzdělávání. Zkusím se zastavit u nejzajímavějších příspěvků. Každý příspěvek jsem si hodnotil známkou od 1-5, 5 zatím nikdo nedostal 😀

INSPECTING GEOTOURIST MAPS TO ENHANCE VISUAL GEOSCIENTIFIC COMMUNICATION

V pořadí druhý příspěvek byl od studentů z univerzity v Maďarsku a věnoval se hodnocení a přehledu populárně naučných geologických map. Map geologických parků. Vzhledem k mému zaměření na geologické mapy v rámci diplomové práce, mě toto velmi zaujalo. V závěru konstatovali, že geologické a turistické mapy ve střední Evropě jsou nejlepší.

COMPARISON OF EXTRINSIC AND INTRINSIC VISUALIZATION METHODS: EXPLORATIVE EYETRACKING DATA ANALYSIS

Esri Bulgaria

Poslední příspěvek první části a pro mě nejzajímavější z celého dne. Opět téma mně velmi blízké, a to porovnání dvou odlišných způsobů kartografické vizualizace, navíc se zapojením eye-tracking metody. Mapa s bivarietní stupnicí je pro neodborníky mnohem hůře pochopitelná a dělají v ní také prokazatelně více chyb než s mapou vizualizovanou pomocí dvou jasně daných stupnic viz obrázek. Ačkoliv odborník zase může preferovat právě první variantu. Poté následovala cofee brake, kde jsem se s panem Šašinkou zapojil do diskuze a probral případné možnosti spolupráce.

AN ALTERNATIVE APPROACH FOR CREATING 3D CITY MODEL USING PROCEDURAL MODELING

Další zajímavý příspěvek byl o procedurálním modelování budov. Sice byl příspěvek předtočený, ale opět velmi zajímavý. V zásadě jsem se tomuto tématu věnoval naposledy tak 5 let dozadu, kdy jsem zkoušel první pokusy v programu CityEngine a modelování Litomyšle pomocí dat z OSM. Bohužel na takovéto srandy už mi můj starý ntb nestačí ☹

V průběhu byla i pauza na oběd, takže jsem se rozhodl trochu pro odlehčenou variantu šopský salát a nějaká místní citronáda? To, co je na Bulharsku skvělé, tak nebudete mít pocit, že by vám chybělo sladké, to všeho ho sypou po kilech a limonáda nebyla výjimka….

luxusní hotely přímo na pláži

Po skončení programu jsem se šel projít podél pobřeží (teplota kolem 24 °C a poměrně silný vítr úplně nežene lidi do vody) asi 4 km na sever. Kousek za nudapláží jsem uhnul od pobřeží a zamířil mezi hotelové komplexy. Fascinující paradox ležících pytlů odpadků na ulici a „luxusním“ hotelem hned vedle (téměř před každým jsou zaparkované Mercedesy, Audi a dokonce i Rolls Royce phantom jsem viděl) je všudypřítomný. Cestou zpět už byl poměrně večer, a tak jsem se zastavil u místního trhovce na kebab. XXL varianta stála 7 BGN a byla plná masa, zeleniny a také tatarky a hranolek.

Druhý den je u konce a před námi je úterý, kdy by mělo být i slavnostní zahájení s vystoupením místního souboru a v podvečer „raut“.

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*