Od letectví na maGIStrát

S Katkou jsme se potkali v její kanceláři na Odboru dopravy Brněnského magistrátu. Katka již delší dobu působí na pozici projektového manažera, ale je o ní známo, že vystudovala geografii na Masarykově univerzitě v Brně. Ve volném čase ráda cestuje, dělá pole dance, jógunebo čte knihy. .

Dnes se podíváme na její profesní dráhu.

Ahoj Katko, pojďme se vrátit trochu do minulosti. Zkus přiblížit, proč si se rozhodla studovat geografii?

Geografie/zeměpis už mě začal bavit někdy během studia na gymnáziu. Podíl na tom měl zejména náš vyučující, který dokázal zajímavě a poutavě podat učivo. Hodně měbavily slepé mapy a také testy, které se mi zdály velice obsáhlé až na vysokoškolské úrovni, což mně pomohlo posléze i přijímacích zkouškách na VŠ.  Takže určitě již zde se zrodil můj zájem o geografii.

Když jsem se rozhodovala kam po maturitě, tak vzhledem k mému spíše humanitnímu zaměření, kdy mě bavila občanka, dějepis, zeměpis, tak jsem uvažovala o učitelstvítěchto předmětů ai o samotné geografii.

Pocházíš z Mladé Boleslavi, co tě tedy motivovalo jít poměrně daleko ze svého bydliště?

Když jsem byla na dnech otevřených dveří v Praze na UK, tak mě příliš nezaujalo prostředí. Ale během dne otevřenýchdveří na Geografii v Brně   to už bylo jiné, zde se mně velice líbilo jak prostředí,tak vyučující, kteří byli představeni, a proto padlo rozhodnutí jít sem.

A také po střední škole se chce člověk trochu osamostatnit a být trochu dál od rodičů, tak i to byla trochu motivace, jít do velkého města.

Jaký obor si na geografii studovala?

V bakalářském stupni jsem studovala Geografii a kartografii. Od 2. rjsme se začali specializovat, kdy já si zvolila humání geografii. V navazujícím studiu jsem se již blíže věnovala geografii dopravy.

Vzpomeneš si jaký to byl rok, když si nastupovala?

V roce 2005 jsem nastupovala do bakalářského studia.

Jak tenkrát vypadalo to studium geografie, reflektovalo to současné trendy s důrazem na ICT?

Měli jsme dva semestry kartografii a také samostatný předmět geoinformatiku.

Jak tě bavila kartografie geoinformatika?

Tak mě určitě bavilo, později i práce v Arcgis či tvorba a vizualizace formou map mi připadala velice přínosná. Já jsem to pak použila i ve své závěrečné práci, ale ne všichni spolužáci takové mapové výstupy potřebovali.

Jak vypadal konec tvého studia?

Ke konci navazujícího studia jsem si nebyla jistá, zda hledat rovnou práci,  ale hodně mě lákalo pokračovat dále na doktorandském studiu. Nastoupila jsem tedy na doktorské studium, ale po roce se ke mně dostala nabídka na manažerské místo EU projektůs možností skloubení studia a práce.

Tvoje doktorandské studium nakonec úplně nedopadlo, můžeš prozradit, co se stalo?

J Nakonec ne, čím více jsem to odkládala skrz práci, tak mě pomalu opouštěla motivace. Spíše jsem nyní přemýšlela o získání titulu RNDr.když to s velkým doktorátem nevyšlo.

Myslíš si, že si zatím v pracovní kariéře uplatnila studium geografie?

V rámci místa Evaluačního manažera jsem měla na starost nastavování indikátorů, hodnocení projektů a psaní reportů a zasazení do kontextu vývoje v regionu a v souvislostech s dopravou zcela určitě. Samotné hodnocení je spíše statistika, ale rozhodně jsem zde uplatnila získané znalosti.

Jak pokračovala tvoje kariéra dál, projekt má většinou nějakou omezenou dobu platnosti?

Ten projekt byl na 4 roky, takže ke konci projektu jsem se zajímala, zda bude pokračování návazného projektu či se najde nějaká volná pozice na trvalý poměr. V té době zrovna odcházel kolega, který řešil telematiku a kamerový systém, a já jsem tak nastoupila na jeho místo.  Momentálně jsem stále na této pozici ale čas od času mám na starost nějaká evropský projekt, kde působím jako projektová manažerka.

Dále se podílím s kolegou geoinformatikem na vytváření různých generelů, či strategií rozvoje dopravy, kde je možné uplatnit geografické znalosti.. V neposlední řadě provádím analýzy studií či zhodnocení území na základě podkladů a map.

Nakousla si spolupráci s kolegou, máte tedy na Vašem oddělení další geografy či geoinformatiky?

V průběhu let se ta situace měnila, ale můžu říct, že vždy jsem měla další kolegy, kteří byli vystudování geografové. V současné době máme dalšího geografa a jednoho kartografa(geoinformatika). Takže určitě u nás najdou uplatnění jak geografové, tak geoinformatici a nejen dopravní inženýři.

Často se o státní sféře říká, že zde pracují velice zkušení lidé/staří lidé, jak je to na Vašem oddělení?

Musím říct, že naše oddělení je poměrně mladé, většina lidí je zde v kategorii 30-40 let. I když vesměs ve státní sféře se asi nacházejí starší věkové kategorie, ale už se to dost proměňuje

Jak vidíš svoji práci zde, přemýšlíš výhledově o změně?

Momentálně jsem spokojená. Výhodou našeho oddělení je určitá možnost danou pozici přizpůsobitTaké je zde možnost pracovat na evropských projektech či analýzách, tudíž pozice není tradičně úřednická a proto mě stále baví . Pokud by pozice měla být klasická úřednická, bez kreativní prvků, tak poté bych asi o změně vážněji uvažovala.

Můžeš tedy zhodnotit výhody a nevýhody pozice ve státní sféře?

Výhodou je tu především možnost kreativní práce a rozhodně i stabilita zaměstnavatele, kterým je Magistrát .

Určitě jsou zde i negativní stránky, jelikož se jedná o státní sféru, někdy se stane, že se do vnitřních procesů může do jisté míry promítnout i současná politická situace.

Co by si doporučila současným studentům, na co by se měli soustředit, aby se co nejlépe uplatnila?

Určitě informační technologie a statistika. Zejména statistiku každý bere jako nutné zlo, ale v praxi ji opravdu využijete v mnoha různých oborech a rozhodně bych tento předmět nepodceňovala.

  • Oblíbená osobnost gis/kartografie
    • Profesor Milan Konečný
  • Arcgis/gis
    • Arcgis
  • Oblíbená značka počítačů
    • HP
  • Kdyby si mohla na měsíc někam odcestovat, kam by to bylo?
    • Anglie

4 komentáře

  1. fevipiprant (inn; code name qaw039) is a drug being developed by novartis which acts as a selective, orally available antagonist of the prostaglandin d2 receptor 2 (dp2 or crth2).

    as of 2016, it is in phase iii clinical trials for the treatment of asthma.

    on monday, december 16, 2019, switzerland-based novartis officially announced that it was jettisoning fevipiprant from its development program, given that the medicine has failed in two additional clinical trials in patients with moderate-to-severe asthma. the firm said that it had hoped fevipiprant would be a billion-dollar-selling asthma drug.

  2. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here.
    I did however expertise some technical issues using this website, as I experienced to
    reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am
    complaining, but sluggish loading instances times will
    sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
    Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for a lot
    more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon..

    Escape room lista

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*